Håkon (15) gikk opp 96 kg på 6 mnd. ved å spille Fortnite – spilte 17 timer dagen


Håkon (15) fra Larvik i Vestfold gikk opp hele 96 kilo ved å spille det populære spillet Fortnite. Håkon spilte 17 timer dagen på det meste og han gikk også på skolen utslitt og med røde øyne.

Viviann (48), mor til Håkon, forteller at Håkon lastet ned det populære spillet på Playstation dagen før julaften.

– Vi måtte gå inn på rommet med pinnekjøtt og dessert, han var i en såkalt battle. Han nektet å komme ut for å spise med resten av familien, så da måtte jeg inn med mat og dessert. Og slik gikk det, dag ut og dag inn. Håkon tilbrakte flere timer om dagen, lite visste jeg at han spilte til 04.00 på natta i ukedager når han skulle på skolen, forteller Viviann.

– Da Håkon kom hjem fra skolen ropte han «ta middag inn på rommet» og lignende. Han nektet å spise sammen med familien sin. Dum som jeg var så fikk han middagen sin servert på rommet, forteller Viviann.

– Jeg oppdaget til min fortvilelse at han nektet å forlate rommet. Da jeg skulle hente klesvask oppdaget jeg flere colaflasker som han hadde tisset på for å ikke gå for langt unna TVen, forteller en gråtkvalt Viviann.

Da Håkon fikk 35.000 kroner i konfirmasjonspenger, brukte han alt på Fortnite. Dette spillet er i utgangspunktet gratis, men lar spillerne kjøpe såkalte skins og andre fordeler i spillet for ekte penger.

Barn og ungdom er spesielt sårbare for å bli avhengige av onlinespill. Dette er et resultat av gruppepress som får unge friske gutter avhengige. Det får store konsekvenser for hvordan de mestrer skolen, og i dette tilfellet ser vi også dramatiske problemer med personlig hygiene. Når ungdom tisser på flasker for å ikke forlate skjermen er det et faresignal om at noe alvorlig er i ferd med å skje, forteller ungdompsykolog Unni Langestad.

Før Håkon lastet ned Fortnite veide den unge gutten 65 friske kilo. Nå er han oppe i 161 kilo, noe som er veldig mye for en femten år gammel gutt. Overvekten har kommet av at han har sittet 17 timer dagen i en stol for å spille med venner til langt på natt. Daglige serveringer med mat og drikke av mor har gjort at kroppen har gått ut av kontroll.

Håkon lider av en rekke helseproblemer som følge av vektøkningen, men han har ikke sluttet å spille Fortnite.

Håkon forteller at jentene på skolen synes at figurene, eller skinsene han har i spillet var utrolig kule, da han hadde vist dem bilder av skinsene han hadde. Det er også litt av grunnen til at han fortsatte å spille Fortnite, fordi jentene likte det jeg hadde.

Pappa Svein reagerer med sinne i denne vanskelige situasjonen. Nå advarer han andre foreldre.

Faren Svein er steike forbanna på hele opplegget.

– Jeg hadde aldri regnet med at Håkon skulle bli så overvektig men forstår alvoret i det. Det er ikke noe å gjøre nå, det går ikke ann å angre. Selv mener jeg det er Viviann sin skyld, det er hun som har servert han. Jeg jobber skift og turnus i nordsjøen, så er borte 14 dager og hjemme i 14 dager. Selv har jeg tenkt at Håkon blir større for hver gang jeg kommer hjem, men har ikke sagt noe, bare gitt han en klem.

Nå ber mor og far andre foreldre der ute om å passe på barna, ikke gi de mat på rommet, se etter at de sover om natten og ta gjerne av internettet før leggetid.

Kommentarer

Lik & del med dine venner!