Iselin (16) lider av Snapchat-avhengighet – får pustevansker og anfall når vennene åpner meldinger uten å svare


Er du en ivrig bruker av Snapchat så har du helt sikkert opplevd at meldinger, eller en såkalt “snap” du har sendt til en av dine venner eller kjæreste har blitt åpnet uten at du har fått en snap tilbake av vedkommende.

Iselin (16) fra Molde har vært en ivrig snapchat-bruker i over 3 år. Hun har også en av Norges høyeste snapchat-streak.

Det var i 2016 at det kom flere nye funksjoner til Snapchat – en av funksjonene var Streaks. Denne funksjonen gjør at jo mer du snapper med en venn, jo mer «belønning» får du.

Streaken viser hvor mange dager på rad du og en venn har snappet sammenhengende med hverandre. Dersom du snapper med en god venn i 26 dager, hver dag, vil dere begge ha tallet 26 ved siden av deres brukernavn.

Iselin har snappet en venninne i hele 912 dager sammenhengende. Hun forteller selv at hun bruker minst 8 timer hver eneste dag på Snapchat. Det som irriterer den unge jenta mest er når hun sender snaps til noen og det står “åpnet” på snappen hun har sendt.

Får anfall

Ved flere anledninger har hun blitt så frustrert, sint og lei at hun får anfall. Så langt i år har ambulansen måtte rykke ut til den unge jenta hele 14 ganger da Iselin ofte får pustevasker og faller om.

Ifølge analysebyrået Digital Analytics lider Iselin av mobilavhengighet.

– Mobilavhengighet kan måles i antall ganger du åpner en app på mobilen din. I Iselin sitt tilfelle vil da dette være Snapchat som hun er en flittig bruker av. Selv påstår hun at hun bruker Snapchat hele 8 timer dagen. Dette i seg selv er overdrevent bruk, og vi kan anslå at hun åpner og lukker appen mellom 300 og 400 ganger på de 8 timene, hver dag, forteller May Britt Leveldal i Digital Analytics.

Mobilavhengighet er en diagnose

– Mobilavhengighet er ifølge forskere en diagnose. Ved en slik avhengighet kan mobilbruken ha en negativ innvirkning på døgnrytme og søvn. Symptomer på mobilavhengighet er at man blir deprimert når man legger bort mobiltelefonen, eller at man får abstinenser. Du kan få hjerneblødning og i verste fall gjentatte anfall og pustevansker som i Iselins tilfelle, forteller Psykolog Elisabeth Tyssevik.

Frustrert mor

Moren Mette Dystervik sier hun tar problemet på alvor, men er uenig i at problemet kan kalles en avhengighet.

Mor til Iselin, Mette Dystervik forteller at hun gjentatte ganger har prøvd å ta mobilen ifra Iselin når hun får anfall.

– Iselin klamrer seg fast til mobilen, det er utrolig vanskelig å ta den fra henne. Nå er jeg ikke helt enig med det Tyssevik har sagt men jeg forstår alvoret med mobilbruken til Iselin. Jeg som mor gjør mitt beste, men det er ikke lett når vi lever i et samfunn der mobil er en viktig del av hverdagen, sier moren. 

Kommentarer

Lik & del med dine venner!