Ny sjokkerende forskning viser at 9 av 10 vegetarianere spiser kjøtt når ingen ser


De fleste av oss vet at vegetarianere velger å ikke spise kjøtt, men ny forskning viser nå at 9 av 10 personer som kaller seg vegetarianere faktisk spiser kjøtt, på tross av deres egen påstand om at de lever på en vegetarisk diett.

Ifølge den omfattende studien hvor 3.466 vegetarianere deltok kommer det frem at hele 9 av 10 faktisk spiser kjøtt når ingen andre er tilstede.

– Dette er sjokkerende funn, og vi hadde ikke regnet med dette. Vi antok at ca. 5% av de som deltok ville ha løyet om å være vegetarianere, men denne feilmarginen forklarer ikke hvordan 90% av de spurte velger å spise kjøtt, sier diettforsker Ulf Gustavsson som ledet studien.

3 typer vegetarianere

I undersøkelsen ble det registrert 3 undertyper av vegetarianere. Pescatarianere, som teknisk sett ikke er vegetarianere, men som konsekvent unngår kjøtt til fordel for fisk og grønt utgjorde 14% av gruppen.

62% bestod av vanlige vegetarianere, som spiser både frukt, grønt og animalske produkter, men ikke kjøtt.

24% bestod av veganere. Veganere spiser hverken kjøtt eller animalske produkter, og avstår derfor fra egg, meieriprodukter og alt som inneholder animalske produkter.

Ulf Gustavsson fra Svensk Matinstitutt er overasket over funnene.

Veganere mest trofaste

I tillegg til å ikke spise animalske produkter er også veganere mer opptatte av dyrevelferd enn de andre i undersøkelsen. 78% av veganere svarte at de også velger bort andre produkter basert på dyr, slik som pels. I denne gruppen var det også kun 2 av 10 som sier de av og til spiser kjøtt.

Internasjonal forskning

Undersøkelsen ble utført av en internasjonal forskninggruppe ledet av svenske Ulf Gustavsson fra Svensk Mat-institutt.

Sammen med Meat Consumption Research Laboratory i Florida benyttet de både skandinaviske og amerikanske deltakere i undersøkelsen.

Ulf Gustavsson fra Svensk Matinstitutt er overasket over funnene.

Deltakerne ble kompensert med 125 amerikanske dollar hver, noe som tilsvarer 1.193 norske kroner. For å kvalifisere til kompensasjon måtte deltakerne svare på 4 grupper spørsmål, samt bestå en løgndetektortest.

– Ofte vil folk lyve på undersøkelser for å fremstå som bedre enn de er, selv om undersøkelsen er anonym. Derfor var det nødvendig for å oppnå troverdige resultater, forteller Ulf Gustavsson til Nature, i forbindelse med at forskningsrapporten skal publiseres i det internasjonalt anerkjente magasinet neste måned.

Skjuler at de spiser kjøtt

Det som overrasket forskergruppen mest var naturligvis at så mange vegetarianere velger å spise kjøtt når de er alene.

Et av spørsmålene som ble stilt lød som følger: «Spiser du kjøtt eller kjøttprodukter når du er alene?» og et annet lød «Hvis du spiser kjøtt i hemmelighet, hvordan føler du deg etterpå?»

Resultatet av testen viste at 346 deltakere svarte blankt nei på spørsmål om de spiser kjøtt når de er alene. Hele 3.120 svarte ja, noe som tilsvarer 9 av 10 deltakere.

Sosialt press kan være årsaken

Sosialt press mellom venner og i sosiale medier kan være årsaken til at mange velger å kalle seg vegetarianer.

Selv om testen var anonym viser dette at vegetarianere i stor grad spiser kjøtt på tross av sin valgte livsstil. Forskere mener gruppepress og sosiale forventninger er en stor del av årsaken.

Sosialt press mellom venner og i sosiale medier kan være årsaken til at mange velger å kalle seg vegetarianer.

– På spørsmål om de opplevde et sosialt press for å leve en kjøttfri livsstil i sin vennekrets svarte hele 6 av 10 ja, og det kan tyde på at det sosiale presset man blir utsatt for gjør at mange som kaller seg vegetarianere egentlig ikke ønsker å leve en slik livsstil, noe som reflekteres i de svarene vi fikk inn, forteller analytisk leder ved Meat Consumption Research Laboratory i Florida til Nature.

Oralsex ansett som tabu

Et annet overreaskende funn som kom frem av undersøkelsen er at mange veganere mener oralsex er en upassende aktivitet.

Selve handlingen medfører at man får kjøtt i munnen selv om man ikke fortærer dette, og enkelte i den ekstreme enden av skalaen svarte også at de mener personer som har samleie bryter med den veganske livsstilen.

Del med en vegetarianer, se hva de sier!

Kommentarer

Lik & del med dine venner!